Utopia Landscapes

Πλατεία Μυρτιάς

Ευρώτας, Λακωνία
2013 - 2014
Δημόσιο
Προεργασία
1080 τ.μ.

Βασική σχεδιαστική φιλοσοφία για την ανάπλαση των χώρων της πλατείας Μυρτιάς ήταν να διαμορφωθεί ένας πιο φιλικός και λειτουργικός κοινόχρηστος χώρος, μέσα από τον πράσινο σχεδιασμό. Στην επαναπροσέγγιση αυτή προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής μελέτης, το τοπικό χρώμα, τη μεταβλητότητα των χώρων κατά περίσταση και την πολλαπλότητα των χρήσεων, όπως προϋποτίθεται σε έναν αστικό χώρο, διατηρώντας συνάμα το ύφος της περιοχής.

 Σχεδιαστικά, υιοθετήσαμε μια γεωμετρική αρμονία στην επιλογή των σχημάτων και τη διάταξη των χώρων και των αξόνων κίνησης. Παράλληλη και εγκάρσια κίνηση συνδέει τα στοιχεία της πλατείας μεταξύ τους, με κέντρο αναφοράς την εκκλησία. Ένα υδάτινο στοιχείο σχεδιάζεται ως σημείο ενδιαφέροντος στο χώρο της εκκλησίας. Η απλή γεωμετρία υιοθετείται μέσα από ένα σύστημα λιτών πλακοστρώσεων και  δενδροφύτευσης που επεκτείνεται σε όλο το εύρος της πλατείας, με επιλεκτικά κενά. Στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε τους χώρους, δημιουργώντας τις απαραίτητες μικροκλιματικές και αισθητικές προϋποθέσεις για ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον στο εσωτερικό της πλατείας.

 Στη νότια πλευρά της πλατείας δημιουργείται ένας διάδρομος με καθιστικά στο σημείο όπου έχουμε μια μαγευτική πανοραμική οπτική του κάμπου της Σκάλας.  Στο κέντρο του νότιου κομματιού στοιχίζεται μια δενδροστοιχία σε δομή κανάβου. Στόχος είναι να σχηματίσουμε μια επιβλητικά απλή σκιαζόμενη επιφάνεια που δημιουργεί τις προϋποθέσεις άνεσης για να καθίσει ο επισκέπτης, αλλά μπορεί και να λειτουργήσει ανεμπόδιστα σαν χώρος προσωρινής στάθμευσης κάποιες πρωινές ώρες (καθώς παρατηρήθηκε ότι η άτυπη στάθμευση έφερε πιο πολύ κόσμο στο κέντρο του χωριού.

01. Plan
02. Photograph
03. Artistic
04. Photograph
05. Artistic